SEO Trender 2020

Vad är egentligen viktigt för SEO under 2020? Jag reder ut vad du bör fokusera på för att  fortsätta driva trafik från Google

Alexander

Av Alexander Öqvist

SEO är färskvara och för att hela tiden fortsätta att få tillväxt till sin webbplats är det viktigt att hålla sig uppdaterad inom det senaste inom SEO. Under 2020 kommer fortfarande mycket basic vara viktigt men det finns ett par saker som bör få extra fokus under året för att du ska kunna fortsätta din tillväxtresa inom SEO.

Trend #1 – Content

Att skriva innehåll av bra kvalité som är relevant för besökarna kommer fortsätta att öka i vikt för att du ska synas bra på Google. Om du inte fortsätter att arbeta med befintligt innehåll och skriver nytt innehåll kommer du inte vara lika stark som dina konkurrenter. Eftersom så många sökningar idag är helt nya och vi tenderar att göra längre sökningar (long-tails) så kommer det vara otroligt viktigt att bygga content kring olika principer. Kanske behöver du bygga content kring frågor och svar eller tips och tricks. 

Trend #2 – Strukturerat innehåll

Att strukturera upp innehåll med schema.org är något man kan se växer hela tiden. Google experimenterar hela tiden med sökresultatet och genom att arbeta med schema.org och strukturerat innehåll ökar du möjligheterna för att få ökad synlighet i sökresultatet genom featured snippets osv. Att underlätta för sökmotorer att förstå hemsidan och ditt innehåll blir allt viktigare ju störra sajt du har och i takt med att den växer. 

Trend #3 – Intention 

Sökordsanalys är inte riktigt som tidigare när man arbetade med enskilda sökord och optimerade utifrån detta. Idag handlar det om att förstå meningen s.k intentionen bakom sökningen som görs. Antagligen har sökningen “köpa skor online” en helt annan intention än “köpa nike skor stockholm”. Nu är dessa två exempel ganska enkla och solklara men så fort du förstår intentionen bakom sökorden du optimerar sidor för kommer du ha en större chans att lyckas svara på dina besökares frågor. 

Trend #4 – UX & Teknisk SEO

Att UX blir viktigare och viktigare har nog ingen missat. Men med takten vi fortsätter att bygga coola hemsidor och lösningar ställs det högre krav både på UX och teknisk SEO. I takt med att Google blir smartare på att förstå användarbeteende så kommer det här fortsätta vara viktigt. Som duktig SEO:are behöver du arbeta med UX och Teknisk SEO som page speed och site speed för att lyckas. Du behöver även förstå hur canonicals fungerar, redirects och hur JavaScript kan påverka SEO beroende på i vilket ramverk det är uppbyggt i. Du behöver också förstå Server side rendering vs client side rendering och hur det kan påverka din sajt. 

Trend #5 – Mobil SEO

Mobil SEO kan vi fortsätta att tjata om i evigheter men det är ingen hemligt att det kommer fortsätta ha stor betydelse. Du måste bygga en sajt efter mobile-first, annars har du tyvärr ingen chans i sökresultatet. Kolla på sökresultatet i mobilen och analysera dina konkurrenter för att förstå hur du behöver optimera för mobilen. 

Trend #6 – Programmering

Att förstå programmering och kodning som JavaScript (react m.m.) kommer bli viktigt framöver för att förstå om Google och andra sökmotorer kan läsa din sida eller inte.